<< Назад / Back

БАЛЧИК


Поети, пътешественици, журналисти и художници са назовавали града и околностите му с най-различни романтични имена –”перлата на Черно море”, “сребърният бряг”, “бисерът в черноморската огърлица”. Той е роден там където добруджанската равнина пресреща вълните на Черно море и ги укротява в малък залив, над който градът живописно разгъва къщите си по белите скали.

Уникалната му географска и геологическа индивидуалност се е родила от срещата на морската шир със скалната твърд – една малка точка от света, където природата и човекът са останали за дълго в хармоничен диалог. Векове наред това място е било притегателно за моряци, търговци и европейски пътешественици, които са нанасяли или търсили местоположението му върху пътни карти и лоции, за да се приютят в закътания му залив или да натоварят златно добруджанско жито.

Балчик обаче, не е само черноморско пристанище и житен пазар, нито само обект на поетически възторг. Неговият исторически и културен образ е много по-богат, многолик и неповторим. Той е сред най-старите ни черноморски градове, които на кръстопътя между Европа и Азия, са съществували като места за непрестанен обмен на култури, езици и традиции. Назоваван е през вековете Круни, Дионисополис, Балчик. В богатите археологически пластове под града и в района са сплетени следите на праисторически живот и на велики цивилизации, развивали се тук хилядолетия – тракийската, гръцката, римската, византийската.

Неповторимото очарование на града и залива, подхранвано от богато историческо минало и наситена с митове специфична атмосфера, превръщат Балчик в място където търсят вдъхновение художници и поети. Място, където независимо дали в името на модерността или на традицията, изкуството е постигнало върхове.


Николай АНГЕЛОВ –Кмет на Община Балчик