<< Назад / Back

НА ФОНА НА БЪЛГАРСКАТА ИЗЛОЖБА "ЕВРОПЕЙСКОТО ОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ" БЯХА ОБЯВЕНИ И НОМИНАЦИИТЕ ЗА ЕЖЕГОДНИТЕ НАГРАДИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕТ „ENERGY GLOBE AWARD”


Церемония по връчването на наградите бе наблюдавана от над два милиярда и половина зрители.

Световните енергийни награди ще бъдат връчени на 26 май в ЕПВръчването на наградите ENERGY GLOBE AWARD се случи на специална церемония за деветото издание, на 26 май в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел. Проекти от цял свят, подкрепящи използването на екологично чисти и възобновяеми енергийни източници, се състезаваха в пет различни категории: Земя, Въздух, Вода, Огън и Младост. Председателите на Парламента, Комисията и Съвета Hans-Gert Pöttering, José Manuel Barroso и Janez Janša участваха във връчването на наградите.

Обявяването на номинациите в петте категории се случи по-рано същия ден в представителната зала "Менухин", в която е подредена изложбата "ЕВРОПЕЙСКОТО ОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ".

Световните енергийни награди се връчват на местни и регионални проекти, които допринасят за пестенето на енергия, опазване на околната среда или снабдяването с основни ресурси като вода или електричество на отдалечени и бедни общности. Общо 109 страни участват в изданието на наградите за 2008 г. Председател на журито е Манека Ганди.
 
Номинираните проекти включват системи за слънчева енергия за села в Бангладеш, инициатива за залесяване в Аржентина и използване на хибридни превозни средства от градския транспорт в Стокхолм.

Водеща на церемонията бе актрисата Дезире Нобюш. Сред гостите бяха бившият Генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившият министър на околната среда на Индия Манека Ганди и индийската филмова звезда Аамир Хан.  Михаил Горбачов получи награда за цялостен принос. 90-минутната церемония  включваше изпълнения на Дион Уоруик, Дзукеро и АланисМорисет.