<< Назад / Back

ОБЩИНА СОЗОПОЛ ПОДГОТВЯ СПЕЦИАЛНА
ЕКСПОЗИЦИЯ „АПОЛОНИЯ МАГНА”  - ВЕЛИКА АПОЛОНИЯ

Дългогодишната работа на Държавна агенция Архиви позволи да бъде открита картата на Абрахам Ортелиус, на която днешния Созопол е обозначен със стародавното си европейско наименование „Аполония Магна” – Велика Аполония.
Намерените многобройни изображения, гравюри и текстове за Аполония Магна, по иницатива на кмета Панайот Рейзи ще станат основата на новаторска експозиция, която ще представя забележителния черноморски град пред световната публика. Необичаен момент е, че тази експозиция е плод на усилията, както на местни специалисти от Градския исторически музей, експерти от общината, така и на специалисти от блгарски и световни музеи като ватиканския, шведския кралски архив, испанските музеи, мароканския кралски архив и забележителните картохранилища на Венеция, Генуа, Дубровник и други средиземноморски градове.
Дебютът на изложбата „Аполония Магна” ще бъде в Европейския парламент в Брюксел. Поканата е на българския евродепутат доц. Маруся Любчева. „ЕВРОПЕЙСКОТО ОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ” е културният форму на който ще бъде представен Созопол с новата си експозиция и ще се състои от 26 до 30 май тази година в зала „Менухин” в Белгийската столица
В хода на издирвателските и творческите работи екипът, на който кметът Рейзи е възложил реализацията на идеята си, е попаднал на изображение-миниатюра, как Светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа, изваждат мощите на Св. Климент Папа Римски, от залив на черноморското крайбрежие. Подводните археологически изследвания са направени в Херсон, на днешното украинско крайбрежие. Това изображение е било известно на световния изследовател Жак Ив Кусто, който го е определил приживе, като първите подвони археологически проучвание в Европа. По този начин Светите братя Крил и Методий, с пълно право могат да се нарекат не само създатели на Кирилицата, а и основатели на подводната археология в света. Известният учен проф. Иван Гълабов, дългогодишен директор на Института по славистика в Залзбург, има и публикувана статия за тази мисия на братята в Херсон, която ще бъде представена на англйски език на форума „ЕВРОПЕЙСКОТО ОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ” в Брюксел.
Интересен е фактът, че в Созопол е разположен единственият за сега, в западното черноморие, център за подводна археология.
Експозицията „Аполония Магна”, след участието си в Брюксел, е поканена в Истанбул и във всички черноморски страни.