<< Назад / Back

ОБЩИНА БУРГАС УЧАСТВА С ЕДИН ОТ НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ
ИЗЛОЖБЕНИ МОДУЛИ НА КУЛТУРНИЯ ФОРУМ
“ЕВРОПЕЙСКОТО ОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ”


Очаква се, че по покана на председателя на българския парламент г-н Георги Пирински, изложбеният модул на Бургас, както и цялата българска експозиция в Брюксел, ще бъдат посетени от председателите на парламентите на всички европейски страни членки на съюза.
Културният форум “ЕВРОПЕЙСКОТО ОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ”, ще се състои от 26 до 30 май 2008 г. в Европейския парламент в Брюксел.
Помолихме организаторът на тази голяма проява - Международният търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас, да ни предостави информация за участието на Бургас във форума. Ето какво ни каза по този повод д-р Стефан Пейков от МТКЦ ГЕОПАН:  
“ГЕОПАН реализира концепцията на кмета на Бургас г-н Димитър Николов градът да бъде показан на евродепутатите в Брюксел като елитно средище на морския туризъм, предлагащо много удобства и връзки към курортите от Южното Черноморие. Бургас е представен като най-големия град в Югоизточна България, родно място и дом на известни поети, композитори, певци, актьори, режисьори, художници, фотографи и спортисти.
Йоан Екзарх - един от видните български предренесансови автори, пише: "Морето съединява всичко далечно". Тази максима важи с пълна сила и днес. Увеличаващият се брой на населението, все по-добрите условия за почивка и бизнес доказват нарастващия интерес към града и неговото европейско значение. Бургас е важен логистичен център на Общоевропейския транспортен коридор, чрез който се осъществява сухоземна връзка между Адриатическото и Черноморското крайбрежие. Тук е най-голямото товарно пристанище в страната, а Международно летище – Бургас има годишен капацитет от 2 милиона пътници.
Община Бургас граничи с Черно море, обграждайки големия Бургаски залив, който е уникален с изключителното си биологично разнообразие. В близост до морския бряг са езерата Атанасовско, Мандренско и Бургаско (Вая), които заедно с Поморийското образуват най-големия комплекс крайморски езера в България. Няма да преувелича ако кажа, че около тях има райски кътчета за любителите на природата. Курортният потенциал на Бургас е обогатен от близостта на Бургаските минерални бани. Те са най-древните български балнеологични центрове, засвидетелствани с ценни археологически експонати в няколко от експозициите на регионалния исторически музей.
Като човек, който от дълги години живее в Бургас, се радвам, че градът не натрапва претенция да бъде лятна столица на културния живот на България, но в нашата изложба той е показан именно като един от реалните културни центрове на целия черноморски басейн. Да не забравяме колко много млади хора има в града. Да не забравяме и за двата университета и няколкото колежа, в които годишно се обучават над 6000 български и чуждестранни студенти. Всеки от тях отнася със себе си частица от преживените тук събития и вълнения от света на изкуството, защото в Бургас винаги е имало значими творци и са се раждали прекрасни художествени произведения. Сред културните институти с престижа си изпъкват Операта, Драматичният, Кукленият и Летният театър, Филхармонията, художествените галерии. Културният афиш на града е особено разнообразен през туристическия сезон. И се обогатява непрестанно. Един пример: Съгласно показаната в брюкселската изложба програма на общината, през лятото на 2008 г. в Бургас предстои първият в България Фестивал на пясъчните фигури.
В Брюксел ще покажем, че Бургас въпреки 10 пъти по-малкото си население от София - 229 471 жители, има принос в брутния национален продукт на България, съизмерим с този на столицата, даже понякога и по-висок, а безработицата в града за 2007 година е най-ниската в страната - 1%.
Сътрудничеството ни с настоящия кмет на Бургас - г-н Димитър Николов има почти петгодишна история. Именно той подкрепи концепцията чрез голяма и сложно структурирана изложба от “европейски тип” Европа да се запознае с един от геополитическите центрове на Балканите - Бургас. Кметът направи това в диалог с бургаския евродепутат доц. Маруся Любчева. Те показаха, че Бургас за тях стои над ежедневието на българската политика. Кметът не крие амбицията си да съхрани добрата традиция гостите на града да се превръщат в приятели за цял живот. Вярвам, че геополитическата тежест на Бургас предстои да се осъзнае и усвои, надявам се това да започне с изложбата в Брюксел.
Приятно ми е да съобщя накрая, че културният форум “ЕВРОПЕЙСКОТО ОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ” е поканен във всички черноморски страни. Това е рядка възможност да се популяризира и пропагандира страната ни чрез културни форми извън „софиоцентристкия” модел и извън тесните партийни пристрастия.